Kam na výlet v Litomyšli? Poznejte město s plnou parádou! 

Kam na výlet v Litomyšli? Poznejte město s plnou parádou! 

od Kamila Spoustová

Vítejte ve městě Litomyšl, které vás nadchne malebnou architekturou a nemalým kulturním bohatstvím. Čeká tu na vás třeba venkovní úniková hra Tajemství templářů, která hráče provede historickou částí města a odhalí nemalou zdejší mystiku. Tento článek vám nabídne hned několik důvodů, proč byste si měli výlet do Litomyšle naplánovat. Kam za kulturou a poznáním? 

Smetanova Litomyšl 

Smetanova Litomyšl. Přízvisko města, ale také název známého festivalu vážné hudby, který probíhá v zámeckém areálu, o kterém bude ještě řeč, téměř celý měsíc červen a na začátku července. Není tajemstvím, že Bedřich Smetana, litomyšlský rodák, zde prožil své dětství. Jako člen rodiny sládků bydlel v areálu bývalého zámeckého pivovaru, právě zde byla později zřízena expozice poukazující na jeho rodinný život i umění.  

Státní zámek Litomyšl

Renesanční zámek nabízí dva prohlídkové okruhy. Nezapomeňte na procházku krásným zámeckým areálem s anglickým parkem. Místní pýchou je také zámecké divadlo, jehož interiéry si též můžete prohlédnout. 

Klášterní zahrady 

Užijte si krásný výhled do okolí a relaxujte. Místní dominantou jsou sochy Olbrama Zoubka, okrasný bazén a samozřejmě samotné upravené zahrady, ve kterých příjemně zní klasická hudba.  

Tajemství templářů: netradiční průvodce městem 

Recept na věčné mládí existuje, ale hrozí, že se dostane do nepravých a nebezpečných rukou. Váš úkol je jasný. Musíte najít pro recept na nesmrtelnost vhodný úkryt. Tak budete činit v samotném centru města. Venkovní únikovka vás provede krásnými uličkami, poznáte město, pobudete na čerstvém vzduchu a cestou vyřešíte mnoho šifer a jiných úkolů. Jste připraveni? 

FotbalPark Litomyšl 

Chtěli byste poznávání propojit se zajímavou aktivitou? Pak si naplánujte výlet do areálu, kde si zahrajete tzv. fotbalgolf, který je díky hřištím různých obtížností vhodný i pro úplné začátečníky. 

Portmoneum: Museum Josefa Váchala v Litomyšli 

Ve smršti barev, exotických motivů, krajin a nadpřirozených bytostí by člověk těžko hledal jeden příběh. Malby Josefa Váchala jsou naprostým unikátem, neboť jde i o jedinou původní malovanou výzdobu, kterou si můžete během otevírací doby přijít prohlédnout. 

Letní vodní radovánky: městské koupaliště a rybník Velký Košíř

Tropy už jsou tu a vás to k vodě láká čím dál víc? Máte hned několik možností, kde se zchladit. Vydat se můžete do Městského bazénu Litomyšl s tobogánem a plážovým volejbalem. 

Nebo vyrazte do přírody, konkrétně k rybníku Velký Košíř, který je vhodný nejen na koupání, ale také pro vodní sporty. Třeba milovníci paddleboardingu nebo windsurfingu si přijdou na své. Procházkové nadšence potěší místní naučná stezka. 

Mohlo by vás zajímat