Poznejte Svitavsko a jeho okolí: Tipy na výlety pro vás! 

Poznejte Svitavsko a jeho okolí: Tipy na výlety pro vás! 

od Kamila Spoustová

Podívejte se s námi do Svitav. Už jste si na našem blogu přečetli i další tipy na výlety a venkovní únikové hry

Městské muzeum a galerie ve Svitavách

Pokud se chcete obohatit historickými poznatky, které se točí okolo Svitav, pak je nejlepším řešením místní muzeum, ve kterém zpestří vaši návštěvu dokonce šestnáct příběhů. Dozvíte se také něco o místní architektuře, přírodě a významných osobnostech spjatých se Svitavskem. 

Velkou postavou nejen muzea je Otakar Schindler, který za druhé světové války zachránil nespočet osob před transportem do koncentračního tábora. Ve Svitavách se nachází Schindlerům rodný dům, pamětní deska a další připomínky jeho osoby. 

Svitavské centrum a venkovní galerie

Na svitavském náměstí Míru vás může nadchnout hned několik zajímavostí. Stojí zde například kamenný stůl, kolem kterého je posazeno dvanáct kamenných židlí symbolizujících znamení zvěrokruhu. Při procházce neminete ani Fontánu života, zajímavou kašnu s kovovým zdobením. Z náměstí Míru zamiřte do Svitavské galerie pod širým nebem. Galerii se říká také Venkovka a je přístupná nonstop. Toto místo určitě stojí za zhlédnutí. 

Hledání spisu Huga Wanderleye

Julius Langer si kdysi nechal podle projektu Wanderleye vybudovat nejluxusnější vilu se zahradou v tehdejších Svitavách. Jak se ale stalo, že byl pan Langer tak bohatým? Hugo Wanderley to věděl a celou pravdu ukryl do spisu, který schoval někde v okolí svitavského centra. Jak s tím naložíte? Pomůžete odhalit tajemství jeho bohatství? Čeká vás cesta plná šifer, kliček a možná i záhad. Troufnete si? Venkovní úniková hra Svitavy (Hledání spisu Huga Wanderleye) vás provede různými kouty Svitav. Nevíte kam na procházku? Vyřešeno. Čeká vás pohyb a zábava v jednom! 

Naučná stezka Vodárenský les

Není nad to vydat se v horkých dnech do přírody, kde hučí potůček nebo se ozývá studánka. Místní stezka je krásně upravená a obohacena informačními tabulemi, součástí jsou také interaktivní panely, které zabaví děti. 

Hrad Svojanov 

V okrese Svitavy nemůžete minout hrad Svojanov. Ukrývá se v přírodní lokalitě, která odpovídá na otázku, kam na výlet ve Svitavách. Hrad je přes prázdniny otevřen každý den. Je přístupný i pro psy na vodítku, kteří mohou i na prohlídku interiérů. Domácí mazlíček tedy nebude návštěvě překážkou.  

Rozhledna Járy Cimrmana

V Březové nad Svitavou můžete vystoupat na pěknou rozhlednu, která vám dopřeje pěkný rozhled od okolí. 

Mohlo by vás zajímat