Vzdělávací mobilní aplikace Glitr slaví další úspěchy

Vzdělávací mobilní aplikace Glitr slaví další úspěchy

od Kamila Spoustová

Aplikace Get Out Fun, která se nyní může chlubit již desítkami venkovních únikových her po celé České republice, není jediný projekt naší společnosti City Street Games. Na úspěchy volnočasových únikovek navazuje projekt Glitr, který ve stejnojmenné mobilní aplikaci přináší vzdělávací únikové hry a inovativní didaktická cvičení zejména pro žáky základních škol. Od první hry, která vznikla ve Ždírci nad Doubravou, již uběhlo nemálo měsíců. Je na čase pochlubit se dalším významným krokem, který může výrazně ovlivnit vzdělávací metody. V tomto článku vám přinášíme reportáž přímo z místa činu. 

Je úterý 29. 11. 2022. Hlásíme se ze Základní školy Olomouc Heyrovského, kde právě probíhá ukázka našeho nového projektu zakončená tiskovou konferencí. 

Nacházíme se v šesté třídě, paní učitelka Mgr. Jana Svobodová právě uvedla hodinu. Tato pedagožka je tvůrkyní série úloh, které měla možnost připravit interaktivně v rámci nového zjednodušeného redakčního systému, jež vznikl jako produkt spolupráce s Univerzitou Palackého v OlomouciPaní učitelka názorně předvedla, jak může vypadat moderní výuka čtenářské gramotnosti. Propojila zábavnou literární ukázku z knihy se zprvu skrytými poznatky o důležitosti vnímání a existence uměleckých děl. Každá jednotlivá úloha byla provázána poutavým dějem, který v žácích ihned vzbudil pozornost. Zahráli si tak v podstatě jiný typ třídní únikové hry, jejímž cílem bylo podpořit odhalení zloděje, přijít na jméno jistému druhu umění a odpovědět na otázky. 

„Když něco považujete za zábavné, děláte to rád a mnohem snáze se potom učíte, než když je to něco, do čeho se musíte nutit,” vysvětlila tisku svou volbu textu a důvod ke kooperaci v rámci tohoto projektu paní učitelka. 

Přípravy v aplikaci Glitr jsou pro učitele nyní ještě snazší.

 „Ve spolupráci s Pedagogickou fakultou Univerzity Palackého v Olomouci došlo ke zjednodušení administračního systému aplikace Glitr. Byla vytvořena speciální šablona, jež umožňuje pedagogům snadno vytvářet zcela originální cvičení, která však mohou být zasazena do již přednastaveného formátu. Pedagog tak velmi snadno a rychle vytvoří kreativní cvičení vhodné do lavic nebo klidně i do přírody,” uvedl Ing. Jan Němec, manažer projektu Glitr. Učitelé se tak mohou stát tvůrci venkovních únikových her, které připraví svým žákům na míru. 

Tato nejen pro žáky jedinečná vyučovací hodina si vyžádala účasti nejednoho dospělého. Přítomný byl například doc. Mgr. Štefan Chudý, Ph.D., MBA, zaměstnanec Pedagogické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci, který s námi na tomto projektu spolupracuje, a další pedagogové či odborníci. 

„Baví mě to, je to zábavné a určitě bych to doporučila i dalším dětem, aby si to zahrály.”

Ve třídě i za účasti tolika očí navíc však vládla uvolněná a příjemná atmosféra. Potěšující a milé reakce jsme si mohli vyslechnout třeba od samotných šesťáků. Žákyně Natálie sdělila: „Baví mě to, je to zábavné a určitě bych to doporučila i dalším dětem, aby si to zahrály.”. Žák Tadeáš uvedl:  „Mně se to moc líbilo, protože (ve škole běžně, pozn. red.) nepracujeme s mobilem, […] takže jsem si to vyzkoušel rád”. Takové odpovědi dokazují, že má tenhle projekt více než smysl. 

A jak hodláme pokračovat? To naznačil Ing. Karel Buchta, Ph.D., ředitel City Street Games: „My už máme nyní několik desítek škol, které s tím programem, aplikací Glitr, aktivně pracují, primárně tedy v Čechách a teď právě na Moravě.”

Velmi nás těší zájem škol i všech nadšených hráčů únikových her. Děkujeme, že se můžeme rozvíjet a že máme možnost posouvat se stále kupředu. A teď po příjemném dni a dalších konzultacích mimo třídu mizíme zase do kanceláří rozmýšlet další inovace a tvořit. 🙂

Zajímá vás víc? Další podrobnosti se dozvíte na webu Glitr, který blíže popisuje myšlenku našich vzdělávacích únikových her a možnosti didaktických cvičení. Pomáháme školám propojit výuku s moderním světem technologií. Nabízíme řešení, jak úspěšně a efektivně rozvíjet (nejen) digitální kompetence. 

Napsali o nás. Více o této události si můžete přečíst zde:

Olomoucký deník.cz: https://olomoucky.denik.cz/zpravy_region/video-vzdelavaci-hry-na-tabletu-ve-skole-v-olomouci-spustili-unikatni-projekt-20.html

Zpravodajství z UP: https://www.zurnal.upol.cz/nc/zprava/clanek/unikatni-vzdelavaci-aplikace-bavi-zaky-behem-vyuky-na-jejim-vyvoji-se-podileji-odbornici-z-univerzi/

Olomoucký Report: https://olomoucky.report.cz/spolecnost/aplikace-jako-edukativni-nastroj-prvni-skola-testuje-novy-program/

Mohlo by vás zajímat