Rodinný výlet do města pohádek vám učaruje. Neseďte doma a vyražte prozkoumat krásy Česka

Rodinný výlet do města pohádek vám učaruje. Neseďte doma a vyražte prozkoumat krásy Česka

od Petra Kopřivová

Některým už napověděl nadpis, jiní stále tápají. Dnešním tipem ne výlet je nádherné město Jičín. Domovina notoricky známého jičínského ševce – loupežníka Rumcajse. Romantickou představu o Jičíně nám vykouzlil svými pohádkovými příběhy Václav Čtvrtek, ale město netěží pouze ze své pohádkové slávy a atmosféry, je totiž jednou z bran do Českého ráje. I spisovatel Josef Štefan Kubín zasadil právě do Jičína své Jivínské rapsodie, ve kterých odhaluje krásy města a okolí, ze kterých si dnes několik vybereme a představíme.

Skvělé tipy na výlet s rodinou

Valdštejnskou lodžii najdeme na konci známé jičínské aleje. Alej má přibližně dva kilometry a vytváří skvělé procházky i v letním období, kdy na své návštěvníky vrhá milosrdný stín. Alej vznikla na přání Albrechta z Valdštejna a od jejího založení roku 1631 byla několikrát kultivována. Na jejím konci se nachází samotný klasicistní letohrádek s přilehlým parkem – Valdštejnská lodžie. Kdysi královská obora získala svou dnešní podobu roku 1813. K dnešku však evidujeme mnoho rekonstrukcí a snah o znovuoživení tohoto krásného místa.

Vraťme se však do centra a navštivme samotné srdce Jičína – Valdštejnovo náměstí. Pár kroků skrz podloubí a rozprostře se před námi nádherné náměstí, na kterém se nachází hned několik zajímavých zastavení a kaváren. Jedním z hlavních symbolů města je Valdická brána, která představuje pozůstatek městských hradeb. Při výstupu na ni zdoláte 152 schodů a ocitnete se ve výšce 52 m. Po sestupu stačí udělat dalších pár kroků a přesuneme se na Žižkovo náměstí, na kterém se můžeme pokochat kašnou a ostatními historickými objekty.

Pro milovníky historie stojí určitě za návštěvu pomník mistra Jana Husa na Husově třídě. Jeho autorem je Antonín Sucharda a pomník samotný byl veřejnosti odhalen 6. 7. 1872. Nedaleko od něj se pak nachází škola, která je taktéž dedikována mistru Janu Husovi. Naší poslední dnešní zastávkou je vrch Zebín, na jehož vrcholu čeká své návštěvníky kaple sv. Máří Magdálény. Zebín je čedičový vrcholek, který sahá do výšky 3399 m. n. m. Po výstupu Vás čeká úchvatný výhled po okolí. Jičín budete mít jako na dlani, avšak vidění jsou i Veliš, Trosky, Tábor a když je dobrá viditelnost, uvidíte i trofej Libereckého kraje – Ještěd. Zebín je díky svému nezaměnitelnému tvaru nepřehlédnutelný a pokud máte rádi aktivní procházky, je ideální volbou.

Jičín svým návštěvníkům nabízí mnoho krásného a svou pohádkovou atmosférou láká mladé i velké. Pokud plánujete výlet či rodinnou dovolenou v Českém ráji, určitě by byla škoda jej vynechat.

Mohlo by vás zajímat