Bratislava trochu jinak: Poradíme vám, kam do přírody, pěšky i na kole

Bratislava trochu jinak: Poradíme vám, kam do přírody, pěšky i na kole

od Kamila Spoustová

Přímo v srdci Bratislavy se ukrývá mnoho turistických lokalit, jich se však tento článek týkat nebude. Připravili jsme si pro vás tipy na přírodní oblasti v nejbližším bratislavském okolí. Dnes vám poradíme, kam na procházku nebo kam se v Bratislavě projet na kole. I okrajové části města totiž zdobí nejedna památka a krásné parky. 

Bratislavský lesopark a bohaté aktivní vyžití

Lesopark se nachází severně od centra Bratislavy. Krásné lesy, také potok, lesní parky, louky a rybníky. Můžete si sem přijít odpočinout i zasportovat. Objevitelé a dobrodruzi ocení hned několik míst. Lze se vydat k televizní věži Kamzík, dokonce vyšplhat přímo na ni. V patře věže se nachází kavárna, dále pak i restaurace, která sídlí přímo v otáčivé části věže a poskytuje tak dokonalý výhled i atrakci. 

Z vrchu Kamzík se dále můžete přesunout k Železné studánce, nejsnáze se sem dopravíte pomocí lanovky. Hned u Železné studánky se nachází dva rybníky, na kterých si můžete půjčit lodičku. Místo je vhodné pro piknik, odpočinek v altáncích i pestré sportovní aktivity včetně těch dětských. Právě pro tuto lokalitu byla vytvořena venkovní úniková hra Pomoc planetě Alia aneb dobrodružství na Železné studánceÚniková hra Bratislava vám pomůže objevit krásná zákoutí Bratislavského lesoparku. Budete zapojeni do příběhu a pátrání, při kterém se z vás stanou zachránci planety. Hra je vhodná pro partu přátel, páry i rodiny s dětmi. Tahle venkovní únikovka je dostupná v kratší i delší verzi.  

V lesoparku a jeho okolí shledáte i další atrakce, například bobovou dráhu nebo lanový park. Zabavíte se zde klidně celý den. Jestliže se chystáte na cyklo výlet, doporučujeme nechat kola na začátku lesoparku a dál pokračovat po svých, abyste si užili i jiné atrakce, které s koly nejsou přístupné. 

Hrad Devín 

Devínský hrad byste neměli při své cestě do Bratislavy minut. Dostanete se k němu od Bratislavského hradu městskou hromadnou dopravou i na kole nejvíce za pár desítek minut. Dnes již zřícenina hradu Devín se nachází na soutoku dvou řek, Moravy a Dunaje. U vchodu k hradním částem se vybírá vstupné, investice však stojí za to. Celý hradní komplex je špičkově udržovaný a opečovávaný. Po vystoupání na vrcholky k zachovalým částem hradu se vám otevřou nádherné výhledy zejména na přírodní okolí. Pokud toužíte po romantice či přemýšlíte, kam na rande, vydejte se na hrad před západem slunce. V podhradí se můžete občerstvit. 

Rozhledna Devínská Kobyla

Vyhlídková věž Devínská Kobyla představuje nejvyšší bod Bratislavy, je specifická svou architekturou, neboť má připomínat druh zde se vyskytujícího hmyzu. Místo je turisticky lákavé také proto, že z něj dohlédnete nejen na Bratislavu, ale také do Rakouska nebo Maďarska. 

Zdar všem výletníkům! 

Mohlo by vás zajímat