Den ve Dvoře Králové a v jeho okolí: Tipy na výlety pro vás!

Den ve Dvoře Králové a v jeho okolí: Tipy na výlety pro vás!

od Kamila Spoustová

Kam na výlet? Tuhle otázku si jistě přes léto pokládáte častěji než jindy. V tomto článku vám doporučíme několik zajímavých míst, tentokrát se zaměříme na speciality ve Dvoře Králové a v blízkém okolí města. Několik našich doporučení snadno spojíte v jednodenní výlet.

Přehrada Les Království 

Chvilková zastávka, kouzelný pohled. Přehrada Les Království se nachází pár kilometrů od Dvora Králové, denně se u ní zastaví nespočet turistů. Přehrada byla prohlášena za národní technickou památku a dnes ji najdete v seznamech nejkrásnějších přehrad České republiky. Není nejrozsáhlejší, zato vás však upoutá svým pohádkovým dojmem. Autem se dá zaparkovat přímo u přehrady, kolem nádrže vede krátká upravená cesta pro pěší objevitele. 

Braunův Betlém: Naučná stezka Betlém i aktivní zpestření 

Pokud nevíte, kam na procházku, můžete si přidat do plánů návštěvu Braunova Betléma. Stezka začínající v místě záchytného parkoviště vás provede značeným okruhem lesa, na kterém si prohlédnete nejrůznější sochy vytesané z kamenů nebo přímo plastiky ve skalách. Čeká vás sedm kilometrů cesty, narazíte i na pěknou vyhlídku. 

Právě zde je pro vás připravena venkovní úniková hra v přírodě. Hra Lovci duchů vás přivede na mystické myšlenky. Budete totiž řešit nelehkou záhadu. Únikovka je vhodná až pro šest hráčů. Můžete ji hrát za bílého dne, dokonce však i po setmění! Troufnete si? 

Hospitál Kuks a jeho komplex

Tento barokní skvost vás nadchne svou velkolepostí. Nachází se jen několik kilometrů od Braunova Betléma. Pokud vás zajímají historické pozůstatky a zajímavosti, můžete se zúčastnit jedné z komentovaných prohlídek. Do celého venkovního komplexu se dostanete bez jakýchkoliv poplatků. Kromě zahrad si zde prohlédnete Braunovy sochy Ctností a neřestí. Navštívit můžete také jednu z nejstarších lékáren nesoucí název U Granátového jablka. Nachází se zde i České farmaceutické muzeum. 

Safari Park Dvůr Králové

Královédvorská zoologická zahrada se může chlubit hlavně dominantou jménem Safari park. Do něj se dostanete díky Afrika trucku, vozidlu, které vás vyveze volným výběhem nejrůznějších afrických zvířat. Projížďka je komentovaná. Do Afrického i Lvího safari můžete vjet za poplatek i vlastním vozem a projet si celou tuto trasu soukromě. 

Náměstí T. G. Masaryka ve Dvoře Králové 

Samozřejmě vás neochudíme ani o poznatky z historického centra. Jeho dominantou je přirozeně náměstí s kašnou lemované historickými domy. Na náměstí a v blízkých uličkách narazíte na několik restaurací, ve kterých se můžete chutně občerstvit. 

Areál Žireč

Areál Žireč otevírá další pestré možnosti zábavy. Milovníky cyklistiky jistě upoutá místní cyklomuzeum. Nachází se zde také Bylinková zahrada Josefa Kamela, působí velmi uklidňujícím dojmem. Můžete si v ní odpočinout nebo se také poradit s místními odborníky o pěstování bylinných druhů rostlin. V zahradě se prodává sadba pro domácí účely. Posedět můžete v místní kavárně. 

Užívejte pestré dny plné zážitků! 

Mohlo by vás zajímat