Lednicko-valtický areál trochu jinak aneb dobrodružství ve vinařské oblasti 

Lednicko-valtický areál trochu jinak aneb dobrodružství ve vinařské oblasti 

od Kamila Spoustová

Lednicko-valtický areál a pěší či cyklistický okruh kolem nejznámějších památek zná leckdo, hlavně pokud je pravidelným návštěvníkem této vinařské oblasti. Nejvíce se ve spojení s touto oblastí mluví o Janově hradu, Minaretu, Třech Gráciích, o vzdálenější kolonádě Reistně, samozřejmě také o samotném centru Lednice i Valtic a dalších památkách. My vám v tomto článku dáme doporučení na několik možných zpestření vašeho výletu. Přinášíme méně tradiční tipy na výlety, o kterých jste třeba ještě neslyšeli. 

Stezka Bosou nohou z Valtic do Schrattenbergu

Naučná stezka Bosou nohou začíná kousek za kolonádou Reistna. Zavede vás až k obci Schrattenberg. Jak už název napovídá, část stezky můžete projít bosi a vyzkoušet si procházku po různých površích. Cestou narazíte také na skluzavku, visutý most, obří hrnek a další. Těšit se můžete na nádherné výhled do krajiny s vinicemi. 

Venkovní úniková hra v centru Lednice a pověst o kole Jiřího Birka

Legenda jménem Jiří Birk je s městem Lednice svázána díky dávné pověsti. Birk byl známým výrobcem kol. Vypráví se, že jednoho dne se při svém tradičním hospodském posezení vsadil s místními obyvateli, že zvládne přes noc vyrobit kolo z vybraného stromu, který sám pokácí. Prý to skutečně dokázal, těžko říct, zdali mu tuto práci ulehčily záhadné či lidské pomocné síly. Na jeho pomocníky si můžete díky venkovní únikové hře zahrát právě vy. Hra začíná u jízdárny a pokračuje v lednickém parku. Čeká na vás mnoho rébusů a úkolů, které bude třeba vyřešit, abyste zdárně došli až do cíle. Venkovní úniková hra Kolo Jiřího Birka vám zajistí přes dvě hodiny zábavy.  

Plavba lodí přes zámecký park v Lednici

Celá tato vinařská oblast je opečovávaná včetně stezek vhodných pro pěší procházky. Výlet si však můžete zpestřit i romantickou plavbou. Na loď lze nastoupit u Janova hradu, kousek od Minaretu nebo přímo u lednického zámku. Nasednout můžete i s vinným či jiným občerstvením. Po Lednici se lze také projet kočárem. 

Adventure golf přímo v Lednici 

Adventure golf si můžete přijít zahrát do Spa Resortu v Lednici. Golfovou zábavu si užijete s rodinou i s přáteli, není nutné mít jakýkoliv trénink, sport podobný minigolfu zvládne opravdu každý. 

Do Valtického podzemí za poznáním i občerstvením

Návštěvu Valtického podzemí oceníte nejen v parných dnech, kdy se budete chtít na chvíli zchladit. Dozvíte se zde mnoho zajímavostí o vínech, také si můžete projít všechny podzemní uličky. Prozkoumávat podzemí můžete na vlastní pěst s mapou v ruce libovolně dlouho. Za Valtické Tolary se zde pak degustují vína, pochutnáte si i na místních specialitách. Ve Valtickém podzemí se často konají různé slavnosti a speciální akce pro dospělé i děti. 

Sledování dravých ptáků v akci

Kousek od zámeckého areálu v Lednici se nachází přírodní amfiteátr, ve kterém se konají ukázky a přehlídky dravců. Pokud chcete vidět svého oblíbeného dravce v akci, tak se zde určitě zastavte.  

Mohlo by vás zajímat