Moravská Třebová: Za památkami i za zábavou 

Moravská Třebová: Za památkami i za zábavou 

od Kamila Spoustová

Kam na výlet? Tipů není nikdy dost. V tomto příspěvku najdete inspiraci ideálně na jednodenní aktivní plán v Moravské Třebové. Vydejte se za poznáním nových míst a zažijte hravá dobrodružství. 

Zámek Moravská Třebová

Renesanční zámecký objekt vám nabídne pohled na krásné dílo italských architektů a stavitelů. Zámek Moravská Třebová pro své návštěvníky připravil hned několik prohlídkových okruhů. Jeden je věnovaný historii, další geologickým zajímavostem, jiný ukázkám toho, jak se dříve žilo na venkově. Za doporučení jistě stojí prohlídkový okruh Středověká mučírna a alchymistická laboratoř, který láká již svým názvem. V rámci tohoto okruhu se dozvíte zajímavosti nejen z dob českých alchymistů. Dostanete se do laboratoře učence a později mistra Bonaciny, který byl v sedmnáctém století osobním lékařem majitele a pána zámku, Ladislava Velena ze Žerotína. 

Máme pro vás ještě další zprávu! V rámci návštěvy zámeckého komplexu nemusíte zůstat pouze u pasivního poslechu. V místě parkoviště pod zámkem startuje venkovní úniková hra (Hledání elixíru věčného mládí), která je vhodná jak pro dospělé, tak i dětské hráče. Únikovka vám odtajní další skutečnosti týkající se historie a výroby lektvarů, konkrétně elixíru mládí. Podaří se vám vyluštit šifry a získat nesmrtelnost? 

Náměstí T. G. Masaryka 

Při procházce centrem města jistě neminete náměstí. Povšimněte si tradičního morového sloupu a radnice, také renesančních i gotických domů. V jednom z nich pobýval dokonce Jan Amos Komenský. Jeho obytné sídlo poznáte podle dřevěného výklenku. Pokud přemýšlíte, kde se zastavit na něco dobrého, doporučujeme vám jednu z restaurací či kaváren, které se nachází v ulicích vedoucích přímo z náměstí. 

Rozhledna Pastýřka 

Vyplatí se vyrazit také mimo historické centrum, na krásnou rozhlednu Pastýřka. Po vystoupání na její vrchol se vám otevře pohled na celé město. V případě pěkného počasí dohlédnete na Králický Sněžník nebo na Bukovou horu. Pěší cesta z města k rozhledně vám zabere asi hodinu. Kousek od rozhledny, respektive pod ní, se pro adrenalinové odvážlivce nachází singletracky a také pumptrack. 

Křížový vrch 

Pokud máte rádi výšlapy, můžete se vydat také na Křížový vrch, na kterém byl vystavěn kostel Povýšení sv. Kříže, také Kalvárie. Přímo k ní vede křížová cesta, již zakončují schody se zábradlím. 

Městské muzeum Moravská Třebová 

Prim v tomto muzeu tvoří možná překvapivě expozice plná vzácných předmětů dovezených ze zahraničních cest objevitelů. Můžete si zde prohlédnout exponáty z Indie, Japonska nebo například z Tibetu. Tzv. Holzmaisterova sbírka zahrnuje také rozsáhlou sérii staroegyptských předmětů či jiných památek a tvoří tak druhou největší veřejnou sbírku v České republice. 

Mladějov: muzeum a úzkokolejka 

Kousek od Moravské Třebové se nachází další muzeum s expozicí železničních a silničních prostředků, zaměřené také na zemědělství. My vám však doporučíme venkovní zážitek, a to projížďku výletním vláčkem taženým historickou lokomotivou, která je již ve vybraných sobotách v provozu. 

Mohlo by vás zajímat