Naučné stezky v Hradci Králové: Poznávejte historii, přírodu a dobře se bavte! 

Naučné stezky v Hradci Králové: Poznávejte historii, přírodu a dobře se bavte! 

od Kamila Spoustová

Nevíte, kam na procházku? Potřebovali byste tipy na výlety v Hradci Králové? Do tohoto článku jsme zařadili inspiraci týkající se naučných stezek a obdobných aktivit, které můžete propojit s dalším dobrodružstvím. Vybrali jsme pro vás ty nejlepší stezky vedoucí městem i jeho okolím. 

Planetární stezka a Galaktická stezka 

Mohla by vás zaujmout informace, že Hradec Králové má pěknou hvězdárnu a také planetárium. Právě s planetáriem se pojí zajímavá Planetární stezka se třinácti zastaveními, které vás obohatí o informace spojené s planetami naší Sluneční soustavy. Projdete se okrajovou částí Hradce, trasa také vede přes městské lesy a kolem místních rybníků.   

Milovníkům vesmírných zajímavostí a úkazů bychom mohli doporučit také Galaktickou stezku, která poukazuje na nejzajímavější objekty vesmíru a další pozoruhodné skutečnosti.  

Tak trochu jiná stezka aneb centrem Hradce s venkovní únikovkou

Ne stezka v pravém slova smyslu, do kontextu pěší turistiky, poznávání a zábavy se však hodí dokonale. Venkovní úniková hra Hradec Králové vás provede centrem i různými zákoutími města, obohatí vás o místní zajímavosti a kdejaká tajemství. Při procházce nebude čas ani na kapku nudy. Čekají vás totiž šifry a úkoly. A nebude jich málo. Venkovní úniková hra Záhada starého Hradce je dostupná ve střední, ale i v těžké variantě. Troufnete si na vyšší úroveň? 

Jestliže přemýšlíte, co v Hradci Králové dělat s dětmi, mohla by se vám zamlouvat také úniková hra Černý panter. Je totiž dostupná v lehké variantě hry, šifry a úkoly tudíž zvládnou i děti ideálně starší deseti let věku. Její trasa je také kratší. Únikovka se hodí jako zábava pro celou rodinu. 

Pohádková stezka 

Rozsáhlé Městské lesy Hradec Králové nabízí turistům i místním mnoho naučných tras a tematicky laděných informačních panelů. Děti jistě zaujme interaktivní Pohádková stezka, která nemá pouze poučný charakter. Na tabulích jsou vytištěny krátké pohádky, jejichž hrdiny možná cestou potkáte. Další zábavou pro děti by mohla být také Vodnická stezka. 

Bitva u Hradce Králové a celý komplex stezek

Ti, kteří se rádi vzdělávají v oblasti historie, si v případě této velmi rozsáhlé trasy určitě přijdou na své. Stezek věnujících se významné bitvě, která se zapsala do dějin s rokem 1866, je v blízkosti Hradce Králové hned několik. Jsou segmentovány přesně dle důležitých bojišť, historických činů a zvratů. Projet si je můžete ideálně na kole, neboť vzdálenosti mezi panely a celková délka stezky jsou opravdu značné. Velká část trasy se rozprostírá přirozeně kolem Chlumu.

Mohlo by vás zajímat