Ostrava: Nápady na výlety do přírody

Ostrava: Nápady na výlety do přírody

od Kamila Spoustová

Poznejte přírodní krásy Ostravska. A že jich je! Získejte inspiraci, kam na výlety do přírody (nejen) v Ostravě. 

Polanský les a Polanská niva

Polanská niva je přírodní rezervací, která se nachází na jihu Ostravska. V této oblasti se jako v jedné z mnoha rozkládá velké množství rybníků. Narazíte tady na několik romantických cest lemovaných vysokými stromy. Kolem sebe můžete pozorovat různorodá kouzla přírody. 

Halda Ema 

Věděli jste, že Ostrava má svou sopku? Uměle vytvořený kopec nabízí výhled na Ostravu a také neobyčejný zážitek v podobě doutnajícího kouře, který se bude objevovat přímo pod vašima nohama. Tohle pozoruhodné místo tvoří totiž obrovské množství hlušiny, které v podstatě stále pracuje. Právě díky tomu se na haldě Ema nikdy neudrží sníh a celoročně zde najdete porost. Nevíte, kam na procházku v Ostravě? Vydejte se na toto místo při západu slunce, nebudete litovat. 

Do Zoologické zahrady Ostrava pěšky po Naučné stezce Slezská Ostrava

Kolem Zoo Ostrava vede šestikilometrová Naučná stezka Slezská Ostrava, která sice kličkuje městem, ale užijete si díky ní pěknou procházku plnou historických a památkových zajímavostí. Podíváte se třeba ke Slezskoostravskému hradu. Od zoologické zahrady pak stezka pokračuje ještě dál. Celkem má zhruba 6,5 km. 

Botanický park

V Zoo Ostrava můžete strávit klidně několik hodin. Pokud nacházíte zálibu také ve světě flóry, pak si naplánujte výlet také do Botanického parku. Čekat tu na vás bude několik tras s mokřady, kolem rybníků a další stezky přírodou.  

Znáte tajemství staré Ostravy? 

Rádi byste se dozvěděli o Ostravě něco víc? Lákají vás záhady, dobrodružství, historie a detektivní příběhy? Pak je pro vás jako dělaná úniková hra Ostrava, která nese název Tajemství staré Ostravy. Jak to v Ostravě vypadlo v roce 1850? Otestujte naše venkovní únikové hry

Heřmanický rybník

Na Ostravsku, třeba i mezi Ostravou a Bohumínem, najdete ráj rybníků. Turisticky vyhledávaný je například Heřmanický rybník. Kolem rybníku vede stezka, která vás provede cestami kolem vodní plochy a fotogenického rákosí.

Naučná stezka Rezavka

Ačkoliv Ostrava bývá známa hlavně jako průmyslové město, jistě už jste přišli na to, že se zde nachází také velké množství přírodních lokalit, a to i v samotném centru města. Krásným příkladem je CHKO Poodří a procházka kolem toků Odry a rybníků. 

Rozhledna Landek 

Láká-li vás drobný výšlap, pak se vydejte směr vrch Landek. V této lokalitě narazíte nejen na rozhlednu, ale také na Hornické muzeum či vláček. 

Mohlo by vás zajímat