Přírodní tipy v Olomouci nebo kousek poblíž: Kam na procházku?

Přírodní tipy v Olomouci nebo kousek poblíž: Kam na procházku?

od Kamila Spoustová

Prozkoumejte s námi přírodní krásy Olomouckého kraje. Z města Olomouc nepojedeme daleko, všechna místa jsou v dojezdové vzdálenosti patnáct až třicet minut od centra Olomouce. 

Svatý kopeček a Zoo Olomouc

Utéct z města, ale ne zase tak daleko? Co takhle Svatý kopeček? Poutní místo, které olomoučtí obyvatelé znají jako své boty. Turisté a výletníci se sem vydávají s cílem poznat jednu z nejvýznamnějších památek Olomouce. Najdete zde baziliku Navštívení Panny Marie a samozřejmě si z místa užijete krásné výhledy. Kolem Svatého kopečku se rozkládá příroda a můžete zde využít hned několik tras na procházky. Kousek od Svatého kopečku se nachází také Zoo Olomouc, pokud se chystáte na výlet, můžete plány spojit ještě se zvířecím dobrodružstvím.

Horka nad Moravou a Dům přírody Litovelského Pomoraví

Galerie tak trochu jinak. Je totiž celá venku a sestavená z nejrůznějších děl přírody. Areál je volně přístupný a vzdělávací. Naučíte se zde pojmenovat třeba stromy, podíváte se do Lesního chrámu, na Sluneční horu či k Ohništi zlaté spirály. Stezka vedoucí po celém areálu je interaktivní. 

Průzkum místa si můžete zpestřit zábavou v podobně venkovní únikové hry, která vás vyzkouší ze znalostí, jež se točí okolo přírody. Stanete se zachránci a obnoviteli přírodní rovnováhy, neboť po dlouhou dobu dochází k odlesňování krajiny, znečišťování vzduchu a k dalším negativním dopadům nejen moderních technologií. Přemůžete živly a zachráníte přírodní krásy? Venkovní úniková hra Vraťme přírodě duši je dlouhá 3 km, užijí si ji rodiny s dětmi i dospělí včetně začínajících únikovkářů. 

Mladečské jeskyně 

K Mladečským jeskyním dojedete do půl hodinky z centra Olomouce, nebo za čtvrt hodiny z předchozího zmiňovaného místa. V Litovelském Pomoraví totiž ještě zůstáváme. V rámci komentované prohlídky můžete s průvodcem vstoupit do jeskynního labyrintu. Pozor, bude tam poměrně zima. 

Velký Kosíř

Schody a menší kopce, ty se hodí mezi tipy na víkendové aktivní procházky v Olomouckém kraji. Zaparkujte dole v údolí a vydejte se na pěší průzkum k rozhledně nebo přímo na ni. 

U Strejčkova lomu

Kousek od Olomouce u Krčmaně se nachází bývalý vápencový lom, ke kterému se můžete vydat pěšky třeba lesní cestou. Území je chráněné, neboť zde rostou vzácné druhy květin. V létě zde uvidíte poletovat také motýly, které běžně jen tak nespatříte. 

Užijte si přírody i procházek a nezapomeňte, že v aplikaci Get Out Fun je pro vás připravena venkovní únikovka, kterou lze zakoupit na našem webu nebo přímo v naší aplikaci. 

Mohlo by vás zajímat