Tipy na podzimní výlety v Pardubickém kraji

Tipy na podzimní výlety v Pardubickém kraji

od Kamila Spoustová

Podzimní období je pro výlety jako stvořené. Mnohým místům sluší podzim dokonce nejvíc. Představte si přírodní scenérie s krásně zbarvenými listy, s vůní hub a jemně sychravého počasí. V tomto článku vám doporučíme, kam na výlet v Pardubickém kraji. Vybrali jsme takové tipy na výlety, které mají na podzim tu nejlepší atmosféru. Tak jdeme na to. 

Toulovcovy maštale

V Toulovcovkách by se člověk mohl toulat klidně celý den. Naplánovat si zde můžete nejeden pěší okruh. Dominantou místa jsou skalní městečka. Je možné se procházet mezi skalami, nakouknete do několika jeskyní. Nejkrásnější výhledy si užijete přímo po vystoupání na některé skály. Posaďte se na skalní výběžek, nasávejte atmosféru a užívejte si výhledů.

Zámek Nové Hrady

I pohádkový zámek Nové Hrady má na podzim své kouzlo. Stojí blizoučko od Toulovcových maštalí. Zámecký areál se pyšní svou velkou rozlohou, díky které umožní návštěvníkům příjemné procházky s výhledy přímo na zámek. Kromě prohlídky interiérů si určitě naplánujte návštěvu zahrad, přírodního labyrintu, také se můžete zajet podívat k nedaleké farmě. 

Dobrodružství v Litomyšli aneb venkovní únikovka 

Ve městě Litomyšl se také nachází krásný renesanční zámek. Komentované prohlídky přijdou vhod zejména v době deštivých dní. 

Jestliže však vašemu výletu počasí bude přát, nabízí se jedna outdoorová aktivita. Venkovní úniková hra Tajemství Templářů vás provede historickým centrem Litomyšle. Po cestě jsou budete řešit rébusy a šifry, také zapeklité otázky, které přimějí každého hráče udržovat pozornost a trénovat paměť. Podaří se vám najít úkryt pro tajný recept na nesmrtelnost? Užijte si dobrodružství v Litomyšli, venkovní únikové hry vždy zajistí skvělou zábavu. 

Toulky kolem Nasavrk 

Krásný výlet a ještě krásnější v období, kdy na zem padá zbarvené listí. Procházku můžete začít u Drahotického rybníka, vydejte se dále ke Skalním srázům nad Chrudimkou. Procházet budete oborou, lesními cestami a hlavně kolem několika vyhlídek, které jsou posety většími kameny, ze kterých si užijete nádherný výhled do údolí. Dále můžete pokračovat až k vodní nádrži v Křižanovicích, přes keltské oppidum v Českých Lhoticích směr Hradišťský vodopád. Budete překvapeni, na kolik krásných a nejen přírodních zajímavostí cestou narazíte. Procházkový okruh pak lehce stočíte směrem k místu, kde váš výlet startoval. 

Výlet ve Slatiňanech a klidně až do Chrudimi

Slatiňanským lákadlem pro děti i dospělé je kromě zámku a zámeckého areálu také roztomilý Kočičí hrádek. Jeho návštěvou však procházka teprve začíná. Dále by se vám mohla zalíbit rozhledna na Chlumu, od níž pak můžete pokračovat ke Kochánovickým rybníkům. A pokud těch schodů nebudete mít dost, zamiřte k rozhledně Bára a užijte si další výhledy. Váš výlet může skončit opět u zámku, nebo pokračujte po stezce až do Chrudimi. 

Mohlo by vás zajímat