Z Liberce směr Jablonné v Podještědí: Tip na výlet s několika zastávkami

Z Liberce směr Jablonné v Podještědí: Tip na výlet s několika zastávkami

od Kamila Spoustová

Městské centrum, příroda, také zajímavá architektura a na závěr městečko s historickým i kulturním podtextem. Naplánovali jsme vám jednosměrnou trasu dlouhou kolem třiceti kilometrů, kterou je možné projet autem i vlakem. Užijte si skvělý den plný dobrodružství a objevte tajná zákoutí Libereckého kraje. 

Začínáme v Liberci

Tipy na výlety v Liberci by samostatně zaplnily celý tento příspěvek. Proto si je s dovolením ponecháme do jiného článku. Není času na zbyt, odjíždíme. 

Kryštofovo Údolí

První zastávkou, kterou vám s chutí doporučíme, je Kryštofovo Údolí. Pokud patříte mezi výletníky, kteří toto místo již navštívili, pak si jistě vybavíte, že se zde nachází krásný pohyblivý orloj. Další dominantou je například muzeum betlémů, které je běžně otevřené o víkendech. Až nebudete vědět, kam na výlet o Vánocích, můžete se sem vydat kterýkoliv den v týdnu. Velmi fotogenický je také železniční viadukt, který krásně zapadá do místní krajiny. 

Rynoltice 

Budete projíždět také vesnicí Rynoltice, ve které si naplánujte další zastávku. Pěknou procházkou se lze dostat k Bílým kamenům, přírodnímu úkazu, který jen tak někde neuvidíte. Pískovcová dominanta v podobě velkých oblých kamenů s malými tunýlky nabízí pěknou podívanou. Vede tudy naučná stezka. Úkaz je známý také pod názvem Sloní kameny, tušíte, proč se mu tak říká? 

Jablonné v Podještědí

Jsme tu. Ve zdánlivě nenápadném městečku, které skrývá mnoho památek a krásných míst. Nechce-li se vám vymýšlet trasa, kam na procházku, pak si můžete zahrát venkovní únikovou hru, která cestu naplánuje za vás. Venkovní únikovka Tajemství pokladu třetí říše vás provede po nejzajímavějších místech a památkách. Stanete se součástí honby za pokladem. Tato hra střední obtížnosti se hodí pro páry, rodiny i pro partu přátel. Díky hře si návštěvu Jablonného budete ještě dlouho pamatovat. Kromě poznání atraktivních míst se také dozvíte zajímavosti spjaté s tímto krajem. Námět příběhu je inspirován skutečnými událostmi. Vzhůru za dobrodružstvím! 

Mezi historickou dominantu oblasti patří jednoznačně zámek Lemberk s možností návštěvy několika prohlídkových okruhů. V zámku kdysi pobývala sv. Zdislava, která se významně zasloužila o rozvoj města, proslavila se však zejména svými dobrosrdečnými skutky. S jejím jménem je spjato několik dalších památek v Jablonném v Podještědí, za zmínku stojí například Zdislavina studánka, jejíž voda je dle legendy léčivá.  

Ptáte-li se na další tipy na výlet v Jablonném v Podještědí, pak by vás mohly také zaujmout Mokřady Jablonné, kterými vedou upravené cesty s lavičkami. Pro delší pěší turistiku volte výšlap ke zřícenině hradu Starý Falkenburk nebo na Loupežnický vrch. 

Mohlo by vás zajímat