Vánoční zvyky a obyčeje: Tipy na vánoční aktivity doma i venku. Objevíte novou tradici?  

Vánoční zvyky a obyčeje: Tipy na vánoční aktivity doma i venku. Objevíte novou tradici?  

od Kamila Spoustová

Tento článek vás hodí do vánoční pohody. Dodržujete rodinné tradice a zvyky? O stromečku, kaprovi a jmelí se tu zmiňovat nebudeme. Připomeneme vám další vánoční obyčeje, které můžete zařadit třeba jako novou tradici. Kam o vánocích na výlet? Tipy na vánoční aktivity? Čtěte článek dál.

DOMA 

Mandle, hrášek nebo peníz pro štěstí ve vánočce

Pěkná tradice, na kterou se už možná trochu zapomíná. Schovejte do těsta překvapení, které tomu, kdo na něj narazí, přinese štěstí. 

Večeře s přísnými pravidly

Štědrovečerní večeře je jiná než každé jiné. Více slavnostní, rodinná a plná tradic. Pod talíř vkládáme šupinku z kapra, která je symbolem hojnosti a peněz. Po Vánocích se obvykle schovává na celý rok do peněženky. Možná jste slyšeli také o tradici, kdy se pod talíř skládá seno, které má symbolizovat narození Ježíška. U stolu se mnohdy prostírá pro jednoho hosta navíc. Co je ale důležité, že od stolu se nevstává, dokud všichni nedojí. Říká se, že těm, kteří se budou zvedat od stolu dříve, hrozí neštěstí. 

Jablíčka a boty 

Pokud po rozkrojení jablíčka člověk uvidí hvězdičku, bude zdravý a ještě bude zářit štěstí. Tím to však nekončí, zejména tedy pro dámy. Zkuste z jiného jablíčka okrájet slupku tak, aby vznikla spirála, hoďte ji za hlavu a sledujte, jaký tvar po dopadu na zem utvoří. Hledejte písmeno, na které má začínat jméno vaší lásky. Kromě jablkové slupky se často také hází bota. Mladí tak díky směru boty zjistí, zda v dalším roce již opustí rodinné sídlo. 

Rozdávání dárků  

Tradice rozdávání dárků je vlastně stejně stará jako Vánoce samy. Symbolizuje štědrost lidí při narození Ježíška, dárkem vyjadřujeme obdarovaným také lásku. Jistě uznáte za pravdu, že dávat dárky je vlastně víc, než je rozdávat. Protože dělat radost druhým přináší radost nám samým. 

Nadělte svému blízkému zábavu v podobě venkovní únikové hry. Pokud si nejste jisti s výběrem, máme pro tyto případy připraven univerzální voucher, který obdarovaný promění za libovolnou hru. Co myslíte, přibere vás do svého týmu? 

Potřebujete-li v čase Vánoc na chvíli odtrhnout děti od pohádek, pak vám doporučujeme hru Na stopě zmizelých štěňátek, která je přenosná do jakéhokoliv prostředí. Tahle úniková hra se skládá z QR kódů, které rozmístíte třeba na zahradě nebo přímo u vás doma. Je ideální pro děti od pěti do devíti let. 

VENKU

Záře Betlémského světla

Pro Betlémské světlo si můžete chodit obvykle od čtvrté adventní neděle, kdy už je díky skautům převezeno do různých měst. Plamínek skutečně cestuje až z Betléma, a proto je magickým symbolem, bez kterého by se i dnes mnoho rodin neobešlo.  

Adventní trhy

Dříve trhy zřejmě fungovaly hlavně pro to, aby si lidé nakoupili zásoby na zimu. Dnes nás ladí do pohody a pěkně vybarvují vánoční čas. Přečtěte si, kam na vánoční trhy. V článku také naleznete několik tipů na venkovní únikové hry v různých městech. 

Krásný adventní čas!

Mohlo by vás zajímat