Kam na vánoční trhy v České republice? Tipy nejen na víkendové aktivity

Kam na vánoční trhy v České republice? Tipy nejen na víkendové aktivity

od Kamila Spoustová

Advent už nám šlape na paty, a tak je na čase pomalu si promýšlet, kam vyrazit nasávat vánoční atmosféru. Trhy obvykle startují nejdéle první adventní víkend, tedy letos před nedělí 27. listopadu, kdy se také na náměstích rozsvěcí vánoční stromky. Některá města provoz trhů již odstartovala. Tento článek prezentuje tipy na vybrané nejkrásnější vánoční trhy u nás. Nakoukneme především do velkých měst, ve kterých máte možnost zažít i jiné dobrodružství, třeba zábavu s venkovní únikovou hrou. Na další zajímavá vánoční místa se podíváme zase někdy příště. 

České Budějovice 

Při pohledu na budějovické náměstí se vám možná vybaví známé snímky před vídeňskou radnicí, kde lidé bruslí na krásně osvícené ledové ploše. Právě v Budějovicích se vám může naskytnout podobných pohledů. V tomto lze na bruslích kroužit po ledové ploše kolem kašny a přitom si prohlížet vánoční dekorace ve stáncích. V Českých Budějovicích nasajete tu pravou atmosféru.

Brno 

Pokud jste milovníci vánočních svátků a v Brně jste ještě nebyli, pak tenhle prohřešek musíte brzy napravit. Trhy se rozprostírají na mnohých místech. Projet se můžete na velkém osvětleném vyhlídkovém kole, ze kterého si užijete výhled na celé centrum Brna. S Brnem se také pojí legendární drink jménem Turbomošt, který ochutnáte hned na několika náměstích. 

Potřebujete se zahřát? Pak můžete vsadit na speciální venkovní únikovou hru Tour de Wine, která vás dovede do tepla několika vináren. Zahrát si můžete také Tour de Beer. Tahle venkovní úniková hra Brno zaručuje zase hned pět zastávek v brněnských hospůdkách.  

Olomouc 

Olomoucké vánoční trhy s nápoji nezůstávají pozadu. Okusíte zde punče a svařáky různých příchutí. Pokud nemáte časový prostor cestovat na trhy do zahraničí, alespoň trochu té zahraniční atmosféry třeba z Norimberku můžete nasát díky norimberskému punči právě v Olomouci. Kousek od obchodního centra najdete také kolo, na kterém se můžete projet. Největší množství stánků se nachází v Olomouci na Horním a Dolním náměstí.  

Praha 

Leckdo by nám asi neodpustil, kdybychom nezmínili vánoční trhy v Praze, které vyhrávají i různá ocenění v evropských soutěžích o nejkrásnější vánoční města a trhy. Projdete-li se centrem Prahy, lapí vás vánoční duch. Vánoce tu srší ze všech stran. Kromě Václavského a Staroměstského náměstí se to třpytí i u Pražského hradu, Na Andělu a na mnohých dalších místech. 

Spojte prohlídku adventního města s akcí. Vyřešte Záhadu korunovačních klenotů v rámci venkovní únikové hry. Tahle úniková hra Praha vás provede po neznámějších památkách. Zacílíte rovnou na zmiňovaný Hrad. 

Karlovy Vary

Ačkoliv město Karlovy Vary velkolepě ožívá zejména v létě, kdy se koná Mezinárodní filmový festival, o Vánocích městu také vládne nádherná atmosféra, která se line nejen celou kolonádou. Za specialitu lze považovat třeba místní autovláček, kterým se můžete projet a užít si výhled na město. 

Mohlo by vás zajímat