Brno TIPY: Na výlet do Brna, kde se to zajímavými místy hemží

Brno TIPY: Na výlet do Brna, kde se to zajímavými místy hemží

od Kamila Spoustová

Poutavé lokality, historické centrum, architektonické speciality, super podniky a mnoho dalšího. V našem archivu najdete tipy na kavárny, dobré víno i dezert v Brně, také několik nápadů, kam v Brně na procházky. Dnešní speciál pojmeme takzvaně více turisticky. Článek poukáže na zajímavá místa v Brně, budou zmíněny tipy, které se dají spojit do parádního výletu. Pokud se chystáte trávit den v Brně, nebo ve městě pobudete dokonce celý prodloužený víkend, jistě si vyberete to své. 

Hrad Špilberk 

Návštěvníky do vnitřních prostorů pevnosti táhnou například unikátní kasematy, které si lze prohlédnout v rámci komentované prohlídky nebo samostatně. Navštívit však můžete několik dalších okruhů, využít lze i možnost vyšplhat na místní rozhlednu, ze které se vám otevře výhled na celé město. Na Špilberku také sídlí Muzeum města Brna. Zalíbit by se vám mohla též místní zvonkohra. 

Vila Tugendhat 

Novodobý architektonický poklad světového dědictví UNESCO si přijede prohlédnout leckdo i z cizích krajů. Pokud máte zájem o prohlídku této vily, je třeba si ji rezervovat dostatečně dopředu. 

Výlet do budoucnosti s Tour de Beer

Užijte si návštěvu několika brněnských podniků. Pokud nevíte, kam v Brně na pivo, venkovní úniková hra Brno to rozhodne za vás. Podíváte se na místa, která byste třeba jen tak neobjevili, a užijete si zábavu, napětí i akci v rámci útěku před hlídkami členů Ministerstva průmyslu, protože od roku 2027, do kterého vás úniková hra přenese, se přece nesmí konzumovat alkohol!  

Zelený trh, Labyrint pod Zeleným trhem a Stará radnice 

Tady to prostě žije. Na Zeleném trhu se mnohdy odehrávají různé akce, například koncerty nebo jiné slavnosti. Přímo pod náměstím se rozbíhá síť chodeb a sklepů s názvem Labyrint pod Zeleným trhem. Vyrazit do podzemí přímo v centru Brna je pěkným zážitkem. Dozvíte se mnoho historických zajímavostí, zjistíte, proč pod Brnem existuje labyrint. Prohlédnete si některé dávné nálezy. Seznámíte se také s tehdejšími brněnskými lékárníky a jiným vědci. Pozornost milovníků vína upoutá zase historický sklípek. V samém srdci Brna můžete naopak vystoupat také na Starou radnici, ze které si užijete krásné výhledy na život ve městě. 

Moravské náměstí 

Velmi rozsáhlé náměstí skládající se ze dvou hlavních částí oddělených silnicí má hned několik dominant, tou nejoriginálnější je asi socha nesoucí název Odvaha, která ztvárňuje koně s dlouhýma nohama a na něm sedícího rytíře. Na opačné straně náměstí se v době adventu roztáčí velkolepé ruské kolo.

Kostnice sv. Jakuba

Pokud vás jen tak něco nerozhodí, můžete se vydat znovu do podzemí. Tentokrát do kostnice sv. Jakuba, která je druhou největší kostnicí v Evropě. Dosti netradiční a možná i poněkud mrazivá atmosféra, která je ještě podpořena hudbou, tu opravdu srší. 

Katedrála sv. Petra a Pavla 

Pokud se vydáte ke katedrále, užijete si výhledů na značnou část Brna. Z interiéru by vás mohla zaujmout Klenotnice ukrývající církevní poklady z různé doby. Věděli jste, že právě tato památka je vyobrazena na české desetikoruně? 

Mohlo by vás zajímat