Kam na výlet v severních Čechách? Poradíme Vám!

Kam na výlet v severních Čechách? Poradíme Vám!

od Petra Kopřivová

Severní Čechy se dozajista pyšní spoustou krásných míst a romantických zákoutí, jejich příroda je divoká a plná života a pobízí k dalšímu prozkoumávání. Dnešní příspěvek Vám představí několik tipů, kam vyrazit a která místa rozhodně stojí za návštěvu. Severním Čechám bezpochyby vévodí Jizerské hory, které jsou oblíbenou lokalitou pro turisty z blízky i daleka. Proslavené Jizerskou padesátkou jsou cílovou destinací pro mnoho návštěvníků, a to jak v zimě, kdy se to v nich hemží běžkaři, tak i dalších ročních obdobích, jelikož jsou velmi pestré a ať už v nich zabloudíte kamkoliv, zajisté neodejdete zklamaní.

Kam na výlet?


Navštívíte-li Jizerské hory, určitě nesmíte vynechat jejich proslavená rašeliniště. Národní přírodní rezervace Rašeliniště Jizerky se nachází mezi Jizerkou a Smědavou a je nejrozsáhlejším rašeliništěm v Jizerských horách. Oblast chrání mnoho ohrožených mokřadních rostlin, brouků, motýlů, vážek či pavouků. Zdejší vrchovištní rašeliniště, smrčiny a bučiny stojí za vidění a návštěva Vám přinese spoustu krásných vzpomínek spojených s jedním z nejkrásnějších míst Jizerských hor.

Výhled z Hvozdu

Jizerské hory nejsou jedinými horami v severních Čechách. O něco něžnější a magičtější jsou hory, které podle legend tvoří domov skřítkům a vílám, hory Lužické. Jejich nezaměnitelný charakter a atmosféra Vás zajisté uchvátí. Ať už vyrážíte na houby nebo máte vyšší cíle, určitě je dobré Vaši cestu začít z Babiččina odpočinku, křižovatky turistických cest. Zde můžete zaparkovat své auto a pokračovat například na Hvozd. Ten je jedním z nevýznamnějších kopců Lužických hor. Cesta na něj vede lesem a na vrcholu Vás čeká zasloužený výhled po okolí. Zbyde-li Vám trocha času, určitě nevynechejte ani nejvyšší horu Lužických hor – Luž. Nově vybudovaná rozhledna na jejím vrcholu Vás zajisté potěší a výhled po okolí je naprosto dech beroucí. Lužické hory jsou skvělou volbou na výlety s rodinou. Luž zvládnout vyjít i malé děti a okolní lesy svádějí k houbaření.

Rozhledna Kozákov


Zabloudíme o trochu dál, do Semil, kde se rozkládá slavná Riegrova stezka. Ta je pojmenovaná po významném politikovi Františku Ladislavu Riegerovi. Ze Semil vede až do nedalekého Železného Brodu podél řeky Jizery skrze přírodní rezervaci Údolí Jizery. Na své přibližně 5 km dlouhé cestě můžete spatřit hned několik vyhlídek, čtyři tunely či visutou kovovou lávku. U Jizery možná potkáte nutrie, které si místní břehy zvolily za svůj domov. Jsou zvyklé na lidi, nejsou agresivní a nechají se krmit sušeným pečivem či ovocem a zeleninou. Když už budete v okolí Semil, určitě se zastavte na Kozákově, nejvyšší hoře Kozákovského hřbetu a Českého ráje. Na vrcholu stojí stejnojmenná rozhledna, která je však často veřejnosti nepřístupná. Ze samého Kozákova je však překrásný výhled na Český ráj, kterému vévodí známé Trosky.

Severní Čechy jsou divoké a magické. Jejich příroda je dech beroucí a nabízí nespočet míst, kam je možné zavítat s rodinou, partnery či přáteli. Pojí v sobě klid hlubokých lesů s drsností skalních vyhlídek a přírodní scenária si zamilují turisté z celé republiky.

Mohlo by vás zajímat